Wat is jouw Purpose?

Leerling van het leven

De titel "Leerling van het leven", een uitspraak van Wibe Veenbaas, blijft me diep raken. Het is een eenvoudige zin, maar met zoveel kracht en waarheid. Al meer dan 15 jaar werk ik met de principes van de transitiecirkel, maar de afgelopen tijd werd ik me opnieuw bewust van de betekenis van deze woorden, vooral door wat het leven nu op ons pad brengt.

Ons leven staat momenteel in het teken van kanker. We weten dat er kanker in het lichaam van Hans zit, maar ondanks de meest geavanceerde onderzoeken blijft het onzichtbaar. Deze onzekerheid vraagt om een vorm van overgave die ik nooit eerder zo heb ervaren. Ik dacht dat we deze week helderheid zouden krijgen, dat we ons konden voorbereiden op de volgende stap. Dat we ons konden verhouden tot een nieuwe werkelijkheid, zowel voor onszelf als voor onze kinderen, familie, vrienden en klanten. Maar het leven loopt anders. We wachten, we verduren, en het vraagt dat we opnieuw leren wat het betekent om leerling van het leven te zijn.

De reis naar overgave

In ons dagelijks leven streven we vaak naar controle, naar duidelijkheid en richting. Zeker in ons werk en in onze persoonlijke ontwikkeling zijn we gewend om doelen te stellen en actie te ondernemen. Maar soms dwingt het leven ons om stil te staan, om te accepteren dat niet alles maakbaar is. Ons pad is nu onzeker, en dat vraagt om overgave aan het proces, zonder de antwoorden waar we zo naar verlangen.

Op de Journey to Purpose, de reis naar zingeving, kom je dit vaak tegen. Je begint met een verlangen naar betekenis, naar het ontdekken van je ware pad. Maar wat we niet altijd beseffen, is dat deze reis ons ook leidt door momenten van verlies, onzekerheid en confrontatie met onszelf. Net zoals wij nu ervaren met de ziekte van Hans, leert het leven ons dat de weg niet altijd helder is. En toch ligt juist daarin de les: om los te laten wat we niet kunnen controleren, en te vertrouwen op de kracht van het proces.

Persoonlijk leiderschap: Durven voelen in plaats van analyseren

Persoonlijk leiderschap zie ik als het vermogen om leerling van het leven te blijven. Dit leiderschap vraagt niet om beheersing, maar om inzicht en overgave. Het vraagt dat we durven voelen in plaats van te analyseren, dat we de confrontatie aangaan met onze angsten, onzekerheden en onze rouw in plaats van ervoor weg te lopen.

Voor ons is die confrontatie nu meer dan ooit aanwezig. We worden geconfronteerd met het niet-weten, met het moeten wachten en met de angst die komt kijken bij een onzekere toekomst. Deze gevoelens zijn soms rauw en intens en soms nauwelijks aanwezig, en het zou gemakkelijk zijn om te vervallen in analyses en plannen. Maar de les die we nu leren, is dat werkelijk leiderschap vraagt om het verduren van deze emoties. Het betekent dat we durven zeggen: "Ik weet het niet."

Juist in dat niet-weten ligt een dieper inzicht verborgen. Het is niet het einde van onze reis, maar een belangrijk deel ervan. Deze gevoelens, hoe ongemakkelijk ook, helpen ons om te groeien en om ons bewust te worden van de essentie van ons bestaan en onze relatie tot het leven.

De reis van verlies en verbinding

De Journey to Purpose is geen lineaire weg. Het is een reis die ons telkens uitdaagt om opnieuw te kijken naar wie we zijn en wat echt belangrijk is. Voor ons betekent deze reis nu het leven met kanker, met alle onzekerheden die daarbij horen. Het is een reis die ons confronteert met rouw, verlies en het herontdekken van onze innerlijke kracht en veerkracht. 

Maar het is ook een reis van verbinding. In tijden van onzekerheid komen de mensen om ons heen, onze familie, vrienden en klanten, dichterbij. Het delen van onze gevoelens, het openstaan voor steun, en het erkennen van onze kwetsbaarheid, versterkt die verbinding. Dit is niet alleen een persoonlijke les, maar een universele waarheid. Door onszelf te openen voor de ander, bouwen we aan een fundament van vertrouwen en liefde, iets dat essentieel is op elke reis naar zingeving.

Leerling voor het leven: De kracht van kwetsbaarheid

Wat deze periode ons bovenal leert, is dat het leven ons steeds opnieuw uitnodigt om leerling te zijn. We zijn nooit uitgeleerd, we hebben nooit alle antwoorden, en dat is goed. De reis van het leven vraagt dat we steeds opnieuw openstaan voor de lessen die zich aandienen, of dat nu in tijden van voorspoed is of in tijden van uitdaging en verlies.

Het vraagt een diepe vorm van kwetsbaarheid, een bereidheid om te erkennen dat we niet alles onder controle hebben en dat we niet altijd de weg weten. Maar het is precies in die kwetsbaarheid dat onze ware kracht ligt. Want alleen door leerling te blijven, door ons open te stellen voor de lessen van het leven, kunnen we groeien naar het leiderschap dat werkelijk betekenisvol is.

In de spiegel van het leven

Vorige week stond ik nog als teacher voor een groep coaches, therapeuten en psychologen, samen met mijn collega Miriam Hopmans van het Centrum voor Verborgen Verlies. We begeleidden hen in het omgaan met verlies, rouw en transitie. Hoe ironisch dat het leven me nu opnieuw dwingt om zelf de leerling te zijn. Ik deel deze ervaringen niet alleen als professional, maar ook als mens die op haar eigen reis is.

Onze reis naar zingeving is geen weg die we alleen bewandelen. Het is een reis vol ontmoetingen, vol spiegels die ons uitnodigen om naar binnen te kijken en om onszelf en de ander te ontmoeten in kwetsbaarheid en kracht.

De reis gaat verder

We blijven leerling van het leven, en die reis stopt nooit. Of we nu geconfronteerd worden met kanker, verlies, of een ander obstakel op ons pad, het leven vraagt steeds opnieuw om overgave en om leren. De weg naar betekenisgeving is niet altijd makkelijk, maar het is wel de weg die ons leidt naar een dieper inzicht in wie we werkelijk zijn en wat ons doel hier op aarde is. Wat onze Purpose is.

Deze blog is een uitnodiging om na te denken over jouw eigen reis. Welke lessen heeft het leven jou recentelijk gegeven? En hoe ga jij om met de onzekerheden en uitdagingen op jouw pad?

Close

50% compleet

Wil jij ook direct de nieuwe reeks podcast beluisteren:

Op Verhaal komen met Rik Felderhof en Henny Aben

Laat hier jouw e-mail adres achter 

.disqus.com/count.js" async="">